Alles wat u moet weten omtrent een bhv-er

By | oktober 22, 2018

Het liefst wilt u hem nooit nodig hebben, maar een ongelukje zit een klein hoekje.

Een ongeval kan immers overal gebeuren, ook op het werk. Het is dan ook verplicht in Nederland om voldoende bedrijfshulpverleners aanwezig te hebben.

U leest meer over bhv-ers in deze blog.

Wat is een bhv-er?

Een bedrijfshulpverlener (afgekort bhv-er) is een werknemer of werkgever die instaat is eerste hulp te verlenen in geval van nood. Dit kan na een bedrijfsongeval zijn maar in andere soorten ongevallen rondom het bedrijf kan een bhv-er hulp bieden.

Een werknemer of werkgever kan een bhv-er worden door een cursus te volgen en na deze succesvol af te ronden een certificaat ontvangen. In bijna alle gevallen is een bedrijf verplicht een bhv-er in dienst te hebben. Alleen als een ondernemer helemaal alleen werkt en ook geen klanten in zijn pand ontvangt is het niet verplicht een bhv-er in het pand te hebben.

Hoeveel bhv-ers moeten er aanwezig zijn?

In Artikel 3 van de arbowet staat de verplichten voor bhv omschreven, er wordt gezegd dat een bedrijf voldoende bhv-ers moet hebben. Hoeveel dat er precies zijn? dat is afhankelijk van de RI&E (risico inventarisatie & evaluatie). Elk bedrijf is verplicht om een actuele RI&E te hebben. Ook tijdens vakantieperiode moet een bedrijf voldoende bhv-ers op de werkvloer hebben.

Wat zijn de taken van een bhv-er?

In Artikel 15 van de arbowet staan alle taken van een bhv-er omschreven.

Zo leert de bhv-er in zijn cursus onder andere om reanimatie toe te kunnen passen, verband aan te leggen en een AED (automatische externe defibrillator) te gebruiken. Daarnaast leert een bhv-er ook omgaan met agressiviteit op de werkvloer, brandwonden behandelen en de stabiele zijligging.

Certificaat

Een bhv cursus kan in 1 dag behaald worden, met de behaalde certificaat mag de eigenaar eerste hulpverlenen in het geval van nood. In de cursus worden de volgende dingen behandelt: Basic life support, AED gebruik, reanimatie, verbandleer, wat te doen bij verstikking/verslikking, stabiele zijligging, brandwonden behandelen, branden blijven en panden ontruimen. Deze certificaat is vervolgens 2 jaar geldig, hierna volstaat een herhalingscursus om deze weer te verlengen. in deze herhalingscursus frist u de hierboven al genoemde punten nogmaals op om te zorgen dat u certificaat geldig blijft.

De kosten voor een cursus bedragen ongeveer €129,-.

Wat als u niet voldoet aan deze arbowet?

Als u geen of niet voldoende bhv-ers in uw onderneming hebt dan riskeert u hoge boetes. In het geval van een inspectie zal er in alle waarschijnlijkheid in eerste instantie een waarschuwing krijgen om het alsnog te regelen. Mocht het vervolgens nog steeds niet geregeld zijn dan kan een boete oplopen tot wel €3000,-.

 

Uiteraard moet niet de dreiging van een boete maar de veiligheid van u, uw personeel en uw klanten de reden zijn dat u zorgt voor voldoende bhv-ers. Wilt u zelf of iemand anders een bhv cursus laten doen? neem dan eens een kijkje bij 360veiligheid, een specialist op het gebied van veiligheidstrainingen en arboveiligheid.