Zakelijke groene stroom: enkele highlights

Zakelijke groene stroom: enkele highlights

23/07/2019 Uit Door admin

Global warming, klimaatverandering en het broeikaseffect… Termen die met een dreigende en pessimistische toon aan ons worden gepresenteerd in de media. Veel bedrijven promoten groene energie, zowel voor particulieren als de zakelijke sector. Hoe staan marktleiders er eigenlijk zelf in en in hoeverre kunnen we het “practice-what-you-preach”-principe waarnemen bij de grote spelers?

Apple zet de toon

Wanneer we het hebben over de “strijd” tegen klimaatverandering is het interessant om te kijken wat een bedrijf als Apple doet qua zakelijke energie. Een grote hoeveelheid stroom om alle kantoren van Apple te voorzien. Zorg om het milieu staat bij Apple hoog op de lijst van prioriteiten en dat blijkt: alle gebouwen wereldwijd zijn voorzien van 100% groene energie. In zowel Noord Amerika, China, Engeland en India draaien alle data centers, kantoren en winkels op milieuvriendelijke energie. Zelfs de fabrieken die extern onderdelen aan Apple leveren zullen in de nabije toekomst volledig overgaan op groene stroom. Het is een investering die de moeite meer dan waard is om de planeet een stukje te helpen, zo ziet Apple’s CEO het. Er is wereldwijd veel bewondering en respect voor de mijlpaal die Apple heeft bereikt. Ook wat betreft toekomstige ontwikkelingen zal het bedrijf de nadruk blijven leggen op recordbrekende hernieuwbare duurzame stroom.

Nederland volledig op duurzame energie

De directeur van Urgenda, mevrouw Minnesma, heeft gesteld dat Nederland binnen 15 jaar volledig over kan gaan op duurzame energie. Een heel land energieneutraal maken is het grote doel. Ook hier wordt als achterliggende reden het klimaatprobleem benoemd en het doel om onze planeet voor iedereen “prettig te houden”, aldus Minnesma. De onderliggende factoren die benodigd zijn, zijn onder andere elektrische auto’s, huizen, kassen en kantoren langzaam maar zeker de switch van fossiele naar duurzame energiebronnen laten maken. Een berekening wijst uit dat Nederland mogelijk drie miljard euro minder aan kosten zal maken na deze overgang. Een misvatting dus, als je denkt dat fossiele bronnen voordeliger zijn. Idealistisch of niet, het is een mooi streven. Een beeld wat meerdere landen vervolgens zouden moeten overnemen, mocht Nederland hierin een pionier worden.

En bij jou?

Als we kijken naar zakelijke stroom, zijn er in Nederland tal van verschillende aanbieders. De prijzen lopen ook zeer uiteen. Zakelijke energie vergelijken is een must om door de bomen het bos nog te kunnen zien. Letterlijk en figuurlijk. Ben je geïnspireerd geraakt of was je al aan het (her)oriënteren naar de energie die bij jouw zaak of huis past? Ga erop uit, online, en bekijk hoe het er nu bijstaat qua tarieven en keuzemogelijkheden. Onze planeet en de volgende generatie is het waard.