Schoonmaak in de toekomst

By | mei 1, 2018

Schoonmaak kent ontwikkelingen voor de toekomst die helpen bij het beter plannen en toezicht houden op activiteiten die extra aandacht nodig hebben en/of overgenomen kunnen worden door technologische ontwikkelingen die niet stil staan.

Smart Service cleaning

Het gebruiken van data driven planning stelt de schoonmaker in staat om effectiever en efficiënter te plannen en te werken. Het gaat hierbij vooral om voorspellende factoren die goed zijn om te weten om de aandacht te verplaatsen daar waar dat nodig is. Het gebruiken van Smart Service Cleaning geeft weer waar deze aandachtspunten liggen of waar deze naartoe verschuiven.

Planning systemen die automatisch berichten geven wanneer iets aandacht nodig heeft kent het grote voordeel dat deze gebieden als prioriteit ingedeeld kunnen worden. De volgende situaties zijn hierdoor beter planbaar:

Weersverwachting

Door het gebruiken van data van weersverwachting of sensoren die het weer meten, is het mogelijk om dit als aandachtspunt in de planning te zetten. Hierdoor kan het schoonmaakteam rekening houden waar de weersverwachting van invloed kan zijn. Als voorbeeld kan je denken aan dat bij regen alle ramen en deuren gesloten worden en extra checken bij het vormen van natte plekken op de vloer bij ingangen.

Voorraad aanvullen

Als men elke dag overal langs moet gaan om te kijken of overal voldoende materiaal aanwezig is daar veel tijd mee verloren. Het gebruiken van data stelt dan ook vast wat, waar en hoe snel iets gebruikt wordt waardoor dit van tevoren in te plannen valt.

Drukte gebieden

Veelal is dit onderdeel de grootste plan factor, daar waar mensen het meest aanwezig zijn, zijn ook de meeste schoonmaakactiviteiten nodig. Door het gebruiken van de informatie van waar en hoeveel mensen ergens aanwezig zijn, is het overzicht te houden wat er gepland moet worden.

Robotisering

Het gebruik van technische ontwikkelingen is al een gewoonte in de schoonmaakindustrie. De technische hulpmiddelen maken het werk lichter en efficiënter. Maar waar ligt de focus en de ontwikkelingen voor de toekomst?

Het gebruiken van robots in de schoonmaak beperkt zich tot zover tot vloeronderhoud zoals in het huishouden al veelvuldig gebruik gemaakt wordt van de robot stofzuiger. Een nieuwe ontwikkeling zoals die al gebruikt wordt op Schiphol, is de rijdende prullenbak die niet alleen afval ophaalt maar ook aangeeft als er afval wordt achtergelaten.

Biobased cleaning

Duurzaam schoonmaken is al een tijd lang bekend op basis van het gebruiken van nanotechnologie. Dit stelt de schoonmaker in staat om met een zelfde activiteit een langdurige onderhoud te geven aan schoonmaak oppervlakken wat resulteert in minder onderhoudsactiviteiten.

De volgende stap in duurzaam schoonmaakonderhoud moet nog zijn intrede maken met biobased cleaning. Dit is het gebruiken van goede bacteriën in een vervuilde omgeving die de vervuilde bacteriën oplossen. Hierdoor wordt de hervervuiling minder gemakkelijk gemaakt doordat er minder kans is op terugkeer van de bacteriën. Bovendien is deze methode CO2 vriendelijker dan de doorgaans gebruikte methoden.